15 charakteristik dobrého programátora

Našel jsem na internetu zajímavý článek pro zaměstnavatele, popisující 15 vlasností, podle kterých se dá poznat dobrý programátor. Originál je zde: http://www.entrepreneur.com/article/240644 , ale samozřejmě je tu pro vás i česká verze

1) Impozantní technické dovednosti

Častou chybou zaměstnavatelů je to, že najímají podle jednoduchého seznamu požadavku. Místo "3 roky v C++ a 1 rok v Javě" se zaměřte na programování jako celek. Programátor, který pracoval ve starších jazycích a nedávno začal s novým, může být skvělá volba, protože roky zkušenosti mu dali obecné znalosti programování.

Otázka do pohovoru: Popiště své zkušenosti s ruznými jazyky

2) Ochota učit se

Technologie se neustále vyvíjí a schopnosti a dovednosti programátora mohou být za pár let zastaralé. Proto je potřeba najít programátora, který má zájem sledovat novinky v tomto oboru a využívat nové možnosti.

Otázka do pohovoru: Jak udržujete své programací dovednosti aktuální?

3) Debugovací schopnosti

Psaní kódu je pouze jedna část programátorovi práce. Když software nepracuje tak, jak by měl, od programátora se očekává rychlé a efektivní nalezení jádra problému. Místo několikahodinového slepého přepisování kódu, by měl programátor umět pečlivě prozkoumat svůj kód a pokračovat tak dlouho, dokud nenajde chybu.

Otázka do pohovoru: Jak hledáte chyby v kódu?

4) Ideální prostředí

Někteří programátoři potřebují naprosté ticho, jiní zase pracují efektivně v chaosu. Osobní preference pracovníka je velice důležitá a před tím, než bude programátor najat, by měl být zaměstnavatel s touto informací obeznámen.

Otázka do pohovoru: Popište ideální pracovní prostředí.

5) Schopnost najít řešení

Pro ty, kteří nikdy nezažili vývoj aplikace od samého začátku, bychom to přirovnali k řešení extrémně těžké matematické rovnice. Dobrý programátor si libuje v hledán řešení, jak určitý problém vyřešit a rozchodit. V opačném případě můžete slyšet "To nejde" při každém vašem návrhu.

Otázka do pohovoru: Jak byste vytvořil .... (něco, co se týká vaší organizace)

6) Vášeň do práce

Zatímco spoustu programátorů pracuje "od devíti do pěti", většina zaměstnavatelů hledá někoho, kdo bude ochoten sát své práci dlouhé hodiny, bude-li to potřeba. Tato vlastnosti se dá zjistit při probírání zajmů kandidáta. Nejlepší programátoři jsou "geeci", kteří tráví volný čas hraním her, stavěním serverů, nebo vytvářením aplikací pro přátelé. Není to samozřejmě nutností, nicméně je to jeden ze způsobů, jak najít nejvhodnější kandidáty.

Otázka do pohovoru: Jaké jsou vaše koníčky?

7) Práce pod tlakem

Ačkoliv se to nezasvěcenému člověku nemusí zdát, programování může být extrémně stresující profese. Když jsou lhůty napjaté a zdá se, že nic nefunguje tak, jak má, je poměrně snadné ztratit hlavu. Ideální programátor zvládne takového situace v klidu a zvládne dál co nejefektivněji programovat.

Otázka do pohovoru: Popište situaci, kdy jste byl pod extrémním tlakem a vaše aplikace nefungovala. Co jste dělal?

8) Lidské schopnosti

Programátoři obecně nebývají příliš zdatní v komunikace se zákazníky. Musí se pochopit, že většinu svého času tráví u obrazovky. I od nich se ovšem očekává nějaká spolupráce s manažeři, kolegy a klienty, takže schopnost komunikace je nutná. Zvlášť, pokud má programátor představovat program cílovému zákazníkovi.

Otázka do pohovoru: Popište jak funguje vaše oblíbená aplikace způsobem, který pochopí i lajk

9) Lenost

Larry Wall, původní autor programovacího jazyka Paerl, popsal tři vlastnosti dobrého programátora: Lenost, netrpělivost a arogance. Lenost sice nezní jako nejlepší vlastnosti pro žádné zaměstnaní, ale IT manažeři vám řeknou, že pokud chcete nejlepší způsob jak něco udělat, zeptejte se líného člověka. Je šance, že najde nejrychlejší a nejefektivnější způsob jak toho docílit. Navíc takoví lidé často nachází způsob jak automatizovat činnosti, čímž šetří čas a peníze.

Otázka do pohovoru: Povězte nám, kdy jste ušetřil čas automatizací nějakého procesu.

10) Obchodní myšlení

Je snadné v zapálení pro jeden kus softwaru zapomenout na kompletí přehled. Ideální programátor se dokáže i během práce na aktuálním projektu koukat dál a přinášet nové nápady, jak zlepšit práci.

Otázka do pohovoru: Kdy se vám podařilo vymyslet způsob jak zlepšit obchodní proces?

11) Plánování

Lepší než skákání z věci na věc, je od vašeho potenciální zaměstnance lepší, když se nejprve co nejvíce seznámi s finální podobou produktu. Po analýze by měl programátor nejprve navhrnout strukturu programu před tím, než napíše první řádek kódu.

Otázka do pohovoru: Popište, jak budete postupovat při tvorbě nového návrhu aplikace.

12) Schopnost zvládnout selhání

Programátoři jen zřídka kdy udělají vše na první pokus. Vlastě, selhání je prakticky jisté. Důležité je, aby to programátor viděl jako výzvu a ne jako znamení porážky. Vytrvalost je stejné důležitá jako schopnost začit znovu, pokud je to potřeba, i po hodinách práce.

Otázka do pohovoru: Strávil jste někdy hodiny psaním programu abyste zjistil, že je špatně navržený? Co jste udělal?

13) Týmová morálka

Programátor málokdy pracuje sám, i když je jediný vývojář ve společnosti. Schopnost spolupracovat s programátory, uživateli a prodejci a dalšími kolegy je velmi důležitá.

Otázka do pohovoru: Popište týmové zkušenosti

14) Ochota výzkumu

Programátorův jazyk je pouze jedna část všeho. Dobrý vývojář se musí naučit něco o jednotlivých odvětvích, aby byl schopen navhrnout program, který bude pracovat pro uživatele tak, jak by měl .

Otázka do pohovoru: Řeknte, jak jste se učil o podnikání. Jak jste prováděl průzkum?

15) Dodržovat termíny

Hodně programátorů pracuje na projektech s termíny dokončení. Stejně jako manažeři musí chápat čast potřebný k dokončení kódu, musí i programátor respektovat termín a snažit se udělat vše pro to, aby kód stihl včas dodělat.

Otázka do pohovoru: Popište, kdy jste se setkal s problémem s termínem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak si ve Skyrimu postavit vlastní dům

8 důvodů, proč je ve Skyrimu lepší být Pánem Upírů než Vlkodlakem

Možnosti boje ve Skyrimu - výhody, nevýhody