Bojovník proti Islámu? Fakta o (nedávné) minulosti Tomia Okamury

Když se dnes řekne jméno Tomio Okamura, část lidí si představí japonského samuraje, jak stojí na hranicích a vlastní katanou usekává ruce nenechavým muslimům, kteří přišli ničit naši bohatou a vzácnou kulturu, druhá část ho potom vidí jako populistu vytvářejícího ve veřejnosti strach, hysterii a z toho pramenící nenávist. Ať už patříte k těm nebo oněm, faktem je, že proti-imigrační a proti-islámská rétorika je v tuto chvíli hlavním důvodem popularity tohoto rodilého Japonce. Hlasitě "bojuje" nejen proti "islamizaci" Evropy, ale celkově proti multikulturnímu světu. Ale bylo to tak vždy?

Po internetu začal kolovat tento obrázek


Protože jsem člověk, který nevěří všemu, co se na internetu píše, začal jsem Googlit, co je na oněch informacích pravdy. Ač mám totiž na Okamuru negativní názor, nerad bych o něm šířil lži. První informaci si můžeme ověřit přímo na stránkách samotného Okamury, konkrétně v článku O mně. Doslova zde píše: "Tomio byl pro rok 2008 jmenován do čestné funkce českého ambasadora Evropského roku mezikulturního dialogu, který organizovala Evropská unie.". Na stránkách MVČR se můžeme o této událost dočíst například: "V České republice získalo dotace z evropských a rozpočtových zdrojů šest organizací, jejichž projekty přispívají k vzájemnému poznávání kultur. Kromě nich bude po následující měsíce probíhat množství akcí, jejichž cílem je podpora kulturní různorodosti Evropy.". Ať si dnes Tomio říká co chce, v roce 2008, alespoň drobným způsobem, pomáhal rozvinutí tolik nenáviděné "multikulti" Evropy.

Fakt č.2. Knihu Český sen Okamura v roce 2010 skutečně vydal, každý si ji může přečíst a pravdivost tvrzení o lobbování za pracovní práva cizinců pracujících lépe než Češi, si ověřit. Já s informací na obrázku souhlasím. Stejně jako se dá snadno ověřit fakt č.3, historie chatu je k dipozici zde, pokud se vám nechce procházet všechny odpovědi...


Pro ověření faktu č.4 není nic lehčího, než zadat do Googlu "okamura miss cizinka" a důkazů vám vyjede spousta, například zde. O tom, co soutěž znamená, si můžete přečíst například zde, v posledním odstavci: 

Projekt Miss Expat si dává za cíl přispět ke zvýšení sociálního a kulturního povědomí české společnosti vůči cizincům studujícím a pracujícím v České republice,
přispět k alespoň částečnému odbourání zažitých předsudků vůči cizincům a získat povědomí o důvodech migrace na příkladu konkrétních osob.

Nejpikantnějším faktem může pro lidi být č.5. Zde musím konstatovat, že obrázek lže, Okamura svou ženu do hidžábu přímo neoblékl. Oblékla se do něj sama za pomocí muslimky, u které si Okamura pochvaloval, že je ochotná a pomohla a v neposlední řadě to okomentoval jako "fajn zážitek". Nevěříte?



Jestli se podle vás jedná o cílenou fotomontáž, musím vás zklamat. Nedávala by totiž smysl, o této fotce najdeme zmínku už v roce 2013. Tedy v době, kdy ještě neexistovalo SPD a Okamura nebyl znám jako proti-imigrační rétorik, ale naopak, spíše jako bojovník za práva přistěhovalců. V článku se dočteme například i to, že jeho tehdejší hnuti Úsvit nebylo ve volbách v roce 2013 proti stavbě mešit, nebo zajímavou větu : "Osobně si tedy kladu otázku „Proč Okamura, který využívá rostoucího odporu k romské menšině mezi Čechy, podobně nevyužívá i odporu Čechů k islamizaci a muslimskému přistěhovalectví?“ Naopak veřejně o problému vůbec nehovoří a z náznaku vyznívá, že mu islám, muslimské přistěhovalectví a islamizace nevadí.". Ať si každý o Reflexu myslí co chce, tento článek byl hodně nadčasový a skoro by se dalo říct, i věštecký :)

Paradoxně nejhůře dohledatelná je pravda ohledně ukončení spolupráce mezi Okamurou a Úsvitem. První část faktu, tedy to, že to Okamura nazývá pučem, je celkem snadno dohledatelná, opět se to nachází v tomto článku na jeho webu: " V lednu 2015 se Tomio stal terčem politického puče s cílem odstavit ho z politiky jako hlavní tvář prosazování programu přímé demokracie v České republice. Výsledkem byl nucený odchod z Úsvitu. ". Nesedí však data, i podle dostupných zdrojů jako je Wikipedie nebo různé články na toto téma, je zřejmé, že Okamurův odchod, tedy i prohlášení o puči, proběhl v roce 2015, nikoli 2013. Na diskuzích se vedou hádky o tom, jestli byl Okamura vyloučen, nebo odešel sám. Pravda je však na straně autora obrázku, Okamura byl vyloučen z poslaneckého klubu, ne však ze samotného Hnutí, z toho odešel sám. Obrázek má tedy pravdu v tom, že byl z postu předsedy odvolán. 

Když si to tedy shrneme, Tomio Okamura, označován za "jedinou volbu proti muslimům" ve skutečnosti v minulosti multikulturní Evropu podporoval, podporoval přistěhovalectví, krásu černošských žen a chválil ochotnou muslimku za to, že pomohla jeho ženě obléct si muslimský hidžáb. Proti-islámskou rétoriku začal používat až po vypuknutí největší migrační vlny, kdy začala veřejnost vnímat Islám jako největší nebezpečí a začal tzv. "jednopytlovat" muslimy napříč všemi zeměmi. Jinými slovy, za zločiny IS by potrestal i ochotnou muslimku, kterou kdysi chválil. 

A jedna perlička na konec. Jeho hnutí má v názvu slovo "Svoboda". Ve svém spotu se SPD ohrazují proti cenzuře. Včera dopoledne mi byl ale na oficiálním Facebooku Tomia Okamury smazán komentář a byl jsem zablokován. Jednalo se o komentář k tomuto postu. Okamura zde sdílel příspěvek, na kterém o sobě tvrdí, že je nejpopulárnějším lídrem politických stran. Má sice nejvíce kladných hlasů, 46%, ale zároveň zde vidíme 51% záporných hlasů. To mě nenechalo klidným a stejně jako jsem odsoudil radost ANO za jejich "vítězství" ve sněmovních volbách, které měly účast 33%, jsem odsoudil radost Tomia Okamury za to, že ho má 51% národa nemá rádo. Nepamatuji si přesné znění svého komentáře, ale mohu s jistotou říct, že v něm nebylo žádné sprosté slovo, žádná urážka a jeho znění bylo zhruba takové:

"Ale co těch 51% negativních hlasů? Řekněte si na hlas, "Více jak polovina národa na mě má negativní názor". Pokud jste s tímhle spokojený, jste ještě horší člověk, než jsem si myslel."

Uznávám, komentář byl mírně ofenzivní, ale dovolím si tvrdit, že v něm nezacházím nijak za hranici. Vyjadřuje můj názor, který podávám relativně slušně a s patřičným argumentem, není to žádný "výkřik do tmy". Od strany, která se prezentuje jako strana svobody a žádné cenzury, bych očekával mnohem větší toleranci. Zvlášť, když na Facebookových profilech jiných stran narážím na mnohem horší komentáře, které jsou sprosté a bez argumentů, typu "vás už volit nikdy nebudu zasraný zlodějský kurvy". Takovéto komentáře "tradiční strany" v rámci svobody slova na svém Facebooku často nechávají. Proč zrovna strana vymezující se proti cenzuře neunese ani náznak negativního komentáře? Dovolím si tvrdit, že ten dojem pouze pozitivních komentářů pod veškerými jeho příspěvky není až tak směrodatný, jak se zdá. Jestli stačí slušně naznačit, že s Okamurou nesouhlasím, a jsem zablokován...nechci přemýšlet, co všechno by Japonec s katanou mazal u vlády. 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak si ve Skyrimu postavit vlastní dům

8 důvodů, proč je ve Skyrimu lepší být Pánem Upírů než Vlkodlakem

Možnosti boje ve Skyrimu - výhody, nevýhody