Ultimátní přešlap KDU-ČSL

V posledních dnech se opět objevilo na stole téma sňatků homosexuálů. 46 poslanců z řad Pirátů, STAN, ČSSD, ANO, KSČM a TOP09 předložilo návrh na povolení uzavírání sňatků stejnohpohlavních párů. Jen o dva dny později přišlo 37 jiných poslanců z řad hlavně KDU-ČSL a také ANO, ČSSD, TOP09, ODS a STAN s jiným návrhem, který naopak chce, aby bylo manželství ústavně vedeno jako sňatek muže a ženy, tedy v podstatě jako zábrana stejnopohlavních sňatků i do budoucna.

Je vidět, že jsou v tomto směru "rozhádané" i samotné kluby, když někteří členové jednotlivých uskupení podporují první návrh a další ten druhý. Jedním z uskupení, které je v tomto směru docela sjednocené, je KDU-ČSL. Jakožto pro křesťanskou konzervativní stranu je pro ně jistá zdrženlivost vůči homosexualitě typická a do jisté míry očekávatelná. Nicméně, společnost je zřejmě jiného názoru.

Jestli Češi něco nemají rádi tak nějak obecně, nehledě na politické preference, jsou to tendenčně pokládané otázky. O tom se přesvědčil v říjnu minulého roku Václav Klaus jr., když na svém Twitteru zveřejnil anketu s následujícím popiskem:

"Eurozóna je systém postavený na špatných základech, euro je "nemocný" projekt. Chcete platit eurem a patřit tak do tzv. tvrdého jádra, což by také znamenalo doplácet na nezodpovědné členské státy?"

Samozřejmě se nestalo nic jiného, než to, že i lidé podporující korunu odpovídali pro Euro, protože chtěli dát jasně najevo, že podobně pokládané otázky prostě nejsou úplně v pořádku. Někdo by to asi měl říct také KDU-ČSL, protože udělali během tohoto týdne úplně to samé.


Nejen, že to z tohoto popisku vypadá, jako kdyby každý, kdo nepodporuje tento návrh, chtěl rozbít všechny rodiny světa, ale ještě si to "pojistili" tím, že pro "Ano" stačí obyčejný lajk, zatímco pro "Ne" se musí otevřít konzole s reakcemi a vybrat ten nejméně pozitivní smajlík. Nicméně, ani to KDU-ČSL nepomohlo

Více než šestinásobná převaha v neprospěch nového ústavního zákona. Zkrátka, kdo chce na Facebooku zjistit skutečný názor, podávat otázky takto manipulativně je zkrátka špatný nápad.

Jeden rozdíl mezi situací Václava Klause a KDU-ČSL ale přece jenom je. Zatímco podle Eurobarometru je většinová společnost na straně Klause a 70% je dle výzkumu proti přijetí Eura, tak podle Medianu bylo v roce 2016 68% lidí pro povolení manželství stejnopohlavním párům.

Možná by tedy poslanci KDU-ČSL měli svou energii věnovat do jiných věcí. Nikdo asi od lidovců neočekává, že se z křesťanské strany stane největším podporovatelem homosexuálů, ale snažit se prosadit ústavní zákon, proti kterému jsou podle všeho více než dvě třetiny obyvatel, asi není úplně ten nejlepší způsob, jak se dostat dál od pětiprocentní hranice. Leda by chtěli skončit pod ní :-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak si ve Skyrimu postavit vlastní dům

8 důvodů, proč je ve Skyrimu lepší být Pánem Upírů než Vlkodlakem

Možnosti boje ve Skyrimu - výhody, nevýhody