Když se to přehání s tradicemi

Rozmohl se nám tu takový nešvar...je období Vánoc a stejně jako vždy v posledních letech, i letos se objevuje jistý jev, který mně osobně kazí Vánoční náladu ze všeho nejvíc a to je kvičení tzv. "vlastenců" o tom, jak do ČR nepatří Santa Claus.

Komentáře na způsob "nechte toho Santu v americe, tady máme Ježíška" se bohužel rojí jako houby po dešti a pro jejich spouštění stačí čím dál méně. Na začátku byl potřeba Santa Claus, dnes už stačí jeho čepice a v mnoha případech už stačí sladění vánoční kolekce do červena a vlastenecký problém je na světě. A dnes jsem setkal s tím, že pro zhrzenou reakci člověka ohroženého cizí kulturou ani není potřeba, aby příspěvek obsahoval cokoliv amerického, stačí prakticky cokoliv, co se týká Vánoc, jako například informaci o tom, že ústecký hokejový klub nastoupí ve Vánočních dresech a šup, hned se najde někdo, kdo začne brblat na Vánoční dresy pro změnu Kladna, které mají na logu rytíře již zmíněnou Santa čepici.

Ono koneckonců ani nemusí jít hned přímo o Vánoce, s podobnou reakcí se setkáváme už od října, kdy se objevují naštvané komentáře vlastenců o tom, že v ČR není Halloween ale dušičky. Což je samozřejmě pravda, jen 1) se dušičky a Halloween slaví v jiné dny, takže se ty svátky ani nijak nevylučují a 2) obchodní řetězce asi těžko budou propagovat marketingově nezajímavé dušičky, které začínají a končí svíčkou, na úkor Halloweenu, který přímo volá po tématických ozdobách, pokrmech a televizních pořadech.

A za sebe musím říct, že mně osobně je Halloween sympatičtější, než "tradiční české dušičky". Ty jsou smutné, pochmurné a celkově jsou vedené ve velmi negativní atmosféře, na rozdíl od Halloweenu, který je veden velice pozitivně, navzdory své "strašidelnosti". A to člověk ani nemusí chodit koledovat v masce, jako je to zvykem jinde, stačí udělat již zmíněné, vyzdobit si domov pár dýněmi, udělat si večeři do tvaru strašidelného obličeje a pustit si nějaký film typu Ghostbusters. A má příjemně strašidelnou atmosféru a je mu dobře. A někomu třeba ne, ten ať slaví dušičky. A o tom to je.

Z Facebookových reakcí vzbuzuje celá situace dojem, jakoby se kulturní tradice snad daly násilím udržovat, nebo násilím ničit. Že tradice udržíme tím, že budeme vztekle odkopávat všechno, co nám přijde cizí, protože když místo novorozence (který se mimochodem ve skutečnosti ani nenarodil v zimě) namalujeme na zeď Santu Clause, tak zničíme úplně celou kulturu.

Já bych rád řekl, že každá tradice musela jednou začít. Kulturní tradice prostě není věc, která roste na stromě, je to nějaký souhrn zvyků, které určitá skupina lidí dodržuje. A ono koneckonců, ani naše "tradiční Vánoce" nejsou úplně sehrané. Někdo musí mít k obědu rybí polévku, někdo si nedovede představit Vánoce bez zelnačky a třeba my, my máme kaldon. Jedna země, jedna kultura, ale přitom různé Vánoční tradice.

Co tím chci říct? Kulturní tradice nejsou na papíře, nejsou v obchodech s ozdobami, nejsou v televizi. Jsou v našich hlavách. Tradice žije tak dlouho, dokud existuje někdo, kdo ji dodržuje. Nemá žádnou finanční hodnotu a nedá se zničit. Nedá se zničit ani tím, že na nás v obchodech kouká Santa Claus, ani tím, že dávají vánoční americké filmy, a ani tím, že si člověk pustí jiné vánoční písničky, než české koledy z kostela. Vánoce nám neničí tyto věci, ničí nám je to přehnané lpění na tom, aby byly dodrženy všechny tradice, aby veškeré Vánoce byly pokud možno stejné, tradiční, místo toho, abychom si je skutečně užili tak, jak je nám příjemné. Nemůžete si užít klidné a pohodové Vánoce, když vás rozčílí každý obrázek Santy Clause, protože zrovna vy máte Ježíška. Mějte Ježíška, lijte olovo, pouštějte si Nesem vám noviny, jak je libo.

Já si na Vánoce obléknu svůj milovaný červený svetr se sobem, pustím si Vánočního skřítka, budu jíst cukroví a večer si pěkně po Česku dám bramborový salát a půjdu ke stromku. A udělám to proto, že je mi to příjemné, líbí se mi to a cítím se tak dobře. A loni to bylo jinak. A předloni ještě jinak. a příští rok to bude zase jinak. A je mi to jedno, je mi jedno, že udělám na Vánoce vždy něco jiného, nepotřebuji dodržovat pořád do puntíku přesně ty samé tradice, budu dělat to, co se mi zrovna dělat chce a co mi zrovna v tu chvíli navodí tu správnou vánoční atmosféru. Mou vánoční atmosféru, ne tu správnou, tradiční, ale trochu jinou.

Pro mě jsou Vánoce o klidné a uvolněné atmosféře plné lásky, pro někoho jsou možná Vánoce právě tyto tradice. A já mu to přeji, ať si dodržuje své tradice, ale nechte být ostatní a jejich chování o Vánocích. Někdo má rád americké Vánoce, plné červené barvy, někdo ne, ale všichni přece chceme mír a lásku.

Mír a lásku všem

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak si ve Skyrimu postavit vlastní dům

8 důvodů, proč je ve Skyrimu lepší být Pánem Upírů než Vlkodlakem

Možnosti boje ve Skyrimu - výhody, nevýhody