Václav Klaus zakládá nové hnutí. Zbaví nás konečně Okamury?

Václav Klaus mladší byl před nějakou dobou pro své buranské chování vyloučen z ODS. Ačkoliv jeho přirovnání sněmovny k židovskému výboru a Emanuela Macrona k Adolfu Hitlerovi byly spíš jen poslední kapkou, neboť dlouhodobě hlasoval často v rozporu s ostatními členy ODS (viz), či otevřeně podporoval v různých volbách kandidáty jiných stran a jeho vyloučení bylo spíše otázkou času. A tak se rozhodl založit vlastní stranu hnutí Trikolora. Co nám tento nový projekt přinese za změny v politickém rozpoložení?

Upřímně si myslím, že navzdory očekávání Klause a jeho sociální bubliny, nijak zásadní. Podle nástřelu programu zveřejněného na stránkách i podle hlavního představitele a druhé poslankyně Zuzany Majerové Zahradníkové, je zjevné, že strana se profiluje jako ostře konzervativní s populisticky pravicovými body, které jsou zaobalené v socialisticko-autoritářském nacionalistickém obalu. Např. je v první části programových priorit napsáno "Stát má zaručovat základní (negativní) práva, tedy právo na život, na svobodu a na vlastnictví", nicméně svoboda vlastnictví asi platí jen do doby, kdy pan Klaus dle nějakého vlastního vnitřního algoritmu usoudí, že je soukromá společnost vlastně veřejný prostor a měla by být kontrolována státem, protože další bod ve znění "Budeme hájit svobodu slova ve veřejném prostoru. Zabráníme cenzuře názorů na Facebooku a dalších sociálních sítích." zní sotva pravicově, když si uvědomíme, že Facebook je soukromá společnost, která nabízí svůj produkt výměnou za dodržování určitých pravidel, se kterými každý uživatel při registraci a následném používání souhlasí. Ale holt Facebook jednou smazal tomuto pravicovému králi příspěvek, čímž se dostal na černou listinu, takže ho pěkně pravicově zestátníme.

Je tedy celkem zjevné, že Trikolora bude zajímat hlavně ostře konzervativní voliče říznuté nacionalismem a moderní odbojáře, bojovníky a vlastence kterým zlý Facebook spravovaný EU a Georgem Sorosem blokuje příspěvky a v neposlední řadě zaujme i lidi libující si v primitivním rasismu a xenofobii. První skupina mohou být bývalí voliči ODS, kterým nevyhovuje pomalý přechod ODS od konzervativní strany směrem ke středu a vyhovuje jim Klausova politika. Druhou a část třetí skupiny má aktuálně pod palcem SPD, ze které pravděpodobně Trikolora bude přebírat úplně nejvíc. Dost lidí volilo SPD jako jedinou vyloženě protizápadní, protiliberální a protievropskou stranu, nyní budou mít možností víc.

Je otázkou, jestli to průměrný volič SPD psychicky zvládne, přece jen, doteď měl pouze jedinou možnost, když bude muset využít svůj mozkový trust k dokončení rozhodovacího procesu mezi SPD, Trikolorou a nedejbože ještě LISTem Jaromíra Soukupa, může se stát cokoliv - může se mu zavařit mozek a zešílet a volit třeba feťáky nebo sluníčkáře, může mu bouchnout srdce z té radosti, kolik vlasteneckých stran existuje, nebo může v té vši euforii hodit do obálky všechny tři hlasovací lístky. Ti nadprůměrně inteligentní voliči SPD možná raději budou Trikoloru úplně ignorovat, aby se rozhodovat nemuseli, a taky aby nemuseli znovu složitě hledat tlačítko pro změnu profilové fotky a výměny odznáčku SPD za jiný, a zůstanou u ověřeného "JEDINĚ SPD!!!!!!!!!!" (omlouvám se za nedostatek vykřičníků, ale nemám na to celý den). No a ta elita, co má IQ přes 80, možná ten rozhodovací proces zvládne a úspěšně přejde k Trikoloře.

Tak jako tak, těžko bude Trikolora brát voliče např. Pirátům, ČSSD, nebo STAN, o něco více si dokážu představit konsenzus mezi Trikolorou a některými voliči TOP09 + KDU-ČSL, kteří tyto strany volí hlavně právě kvůli konzervatismu a příliš proevropská politika jim nevyhovuje, ale i tak si nemyslím, že by to bylo množství, které by se rovnalo byť jednomu procentu.

Takovým žolíkem schovaným v Klausovo rukávu mohu být strany jako Řád národa, nebo Dělnická strana, jejichž voliči mohou hledat alternativu, která nebude mít v čele asiata (zde je rozdíl mezi skutečnými rasisty a selektivními rasisty z SPD). Na druhou stranu si ale musí dávat pozor na to, aby ho nepotkal stejný paradox jako Tomia Okamuru, které rasisté odmítali volit, protože přece nedopustí, aby byl v čele vlasteneckých sil nějaký asiat, Klaus totiž může mít stejný problém u ultrakonzervativců, kteří by lidi s postižením, jako má on, házeli do plynu ještě před prvním nadechnutím a pro které by mohl být problém, že druhou tváří strany je žena, která si odběhla příliš daleko od plotny.

Zajímavým zdrojem hlasů by mohli být také někteří konzervativnější libertariáni (ať to zní jakkoliv paradoxně), ale vzhledem k volebnímu výsledku Svobodných, dosavadní libertariánské jedničce, se asi nedá očekávat, že by přechod voličů od nich k Trikoloře mohl být ve větším množství, než řádu stovek.

Co se týče nevoličů, je možné, že Trikolora přitáhne některé z těch, pro které byla ODS příliš málo konzervativní (nebo až příliš oslabená svou minulostí) a SPD zas příliš tragikomická. Protože ačkoliv je Klaus buran na burantou, nedovedu si představit, že by se obklopil lidmi, co přijdou do sněmovny v maskáčích a mikině jako Martin Stehlík,  nebo jsou rádi, že se jakžtakž naučili číst, jako pan Lubomír "Bojímsepirátůvalevlastněne" Španěl nebo Míla "Jack Zabrušovač Žádnýkoncentráknebyl" Rozner.

Dá se tak očekávat, že Trikolora oslabí SPD a, spolu s LISTem, rozdrobí nacionalistickou a populisticky státně-pravicovou autoritářskou scénu, podobně jako státně-pravicovou demokratickou konzervativní scénu aktuálně rozdělují TOP 09, KDU-ČSL a do určité míry STAN. Což by mohlo nejvíce prospět ODS a Pirátům, což jsou strany, které se aktuálně profilují jako asi jediné tak nějak schopné skládat vládu. ANO je stranou jednoho muže, pod kterým se sakramentsky hýbe židle ze všech stran a pokud nápor neustojí, stáhne s sebou celou stranu i ČSSD. SPD je nekompetentní, nestálá, nevyrovnaná a nikdo kromě Trikolory nebo LISTu s ní nikdy vládu skládat nebude a navíc její síla bude klesat, klesá už nyní, protože uprchlická krize je za námi a ukazuje, že SPD de facto nemá jiné téma. KSČM bude pokračovat v klesání jak budou její voliči a členové postupně vymírat či víceméně z donucení přecházet k ČSSD, až jednoho dne skončí pod pětiprocentní hranicí, nad kterou se už nedostanou a trojice TOP09, KDU-ČSL a STAN je až příliš rozdrobená na to, aby mohla skládat vládu. TOPka má navíc teď dost problémů sama se sebou, kvůli vnitřním konfliktům a pokud se příště vůbec dostane do sněmovny, bude ráda.

Zbývají nám tak ODS, jako dlouhodobě fungující víceméně pravicová strana s velkou základnou a kopou dobrých i špatných zkušeností, a Piráti, jako mladá, progresivní strana se sice levicovými sklony, ale poměrně flexibilní a s několika opravdu schopnými lidmi. Tak jako tak, Václav Klaus to nebude.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak si ve Skyrimu postavit vlastní dům

8 důvodů, proč je ve Skyrimu lepší být Pánem Upírů než Vlkodlakem

Možnosti boje ve Skyrimu - výhody, nevýhody