Měla by se zrušit přímá volba prezidenta?

Nedávná slova Petra Fialy a dalších členů ODS o zrušení přímé volby prezidenta znovu rozpoutala diskuzi, zda-li je přímá volba ku prospěchu nás všech, nebo spíše proti němu. A já nabízím svůj skromný pohled.

Náš pohled na přímou volbu je, ať chceme nebo ne, ovlivněn tím, že v obou dosavadních volbách ji vyhrál Miloš Zeman. Většina jeho voličů bude asi preferovat zachování přímé volby, naopak značná část druhé strany bude nejspíše volat po zrušení, protože cítí z voličů Zemana tak trochu nekompetentnost, neb spousta z nich se vlastně vůbec nerozhodovala na základě faktických a k prezidentskému mandátu relevantních informací, jako spíš na základě jakýchsi nepravd ("Zeman nás ochrání před uprchlíky a EU" nebo "Zeman je lidový, žádný elitář) nebo věcí, které nesouvisejí s mandátem ("Má rád stejný pivo jako já, voe"), a tak se oprávněně bojí toho, co přijde příště.

Je to samozřejmě právo těchto lidí. Nikdo nemá od přírody "mandát" někomu říct, že se rozhoduje podle nesprávných kritérií a jak by se měl rozhodovat správně. Všichni se rozhodujeme podle vlastních priorit a je-li pro někoho obliba piva důležitějším bodem, než důstojnost či pravdomluvnost, je to jeho věc. Stejně tak platí, že každý má právo důvěřovat médiím a osobnostem, jakým uzná za vhodné a to i ve chvíli, kdy prokazatelně lžou. Ať už má k tomu jakkoliv hloupý důvod.

Nicméně je tady jedno velké ALE. Dokud člověk svým rozhodováním ovlivňuje jen svůj život, ať se rozhoduje dle čehokoliv, co uzná za vhodné. Žel bohu, ve volbě prezidenta (a jakékoliv politické funkce) to neplatí, člověk svým rozhodnutím ovlivňuje životy ostatních. A ve chvíli, kdy má společnost dojít k nějakému konsensu, je potřeba, aby se lidé neřídili podle emocí. Protože skrze emoce ke konsensu nikdy nedojdou. Protože názor, který je postavený na emocích, je uzavřený, neflexibilní a nereflektujte realitu. A zvolení Miloše Zemana toho bylo jasným důkazem.

Zeman byl totiž v bublině plné emocemi zaslepených lidí vykreslován úplně jinak, než jaký je. V první řadě byl vykreslován jako jakýsi odpůrce EU, přičemž sám Zeman ještě v prosinci 2017 (!!!), tedy měsíc před volbami, prohlásil, že je eurofederalista. Eurofederalista je člověk, který podporuje myšlenku vytvoření evropské varianty USA, nebo-li jednoho nadnárodního bloku, který v podstatě spolkne všechny ostatní státy. I přesto, že je tedy zastáncem nejužší možné spolupráce v rámci EU, na úkor národní suverenity, čili mnohem větším fanouškem EU, než většina proevropských politiků, je svými fanoušky vykreslován jako bojovník proti EU. Podobné je to s uprchlíky, kdybyste poslouchali jen Zemanovi příznivce, měli byste pocit, že vlastnoručně předává obyvatelům zbraně, aby šli na hranice a každého stříleli, zatímco Jiří Drahoš měl být tím, kdo tam stojí a všechny je zve na pražský hrad na oběd. Když jste ale sledovali dlouhodobá vyjádření a názory obou kandidátů, jejich názory na uprchlickou vlnu a její řešení byly téměř totožné. 

A tady přichází na řadu emoční slepota. Voliči Zemana ve skutečnosti nevolili skutečného Zemana, ale jakousi imaginární osobu, kterou si sami vytvořili, aniž by si uvědomovali, že Zeman ve skutečnosti často říká věci a jedná tak, že je to vlastně v rozporu s tím, jakého si ho jeho voliči "namalovali". Jako "muže z lidu" (který se od mládí profiloval jako klasický politický elitář pohrdající "lůzou", než pochopil, že právě ta "lůza" mu dá moc, po kterou touží), který se zbraní (holí) v ruce stojí a vlastním tělem brání hranice před uprchlíky (což ne) a proti zlé EU (přičemž je eurofederalista). Svým způsobem z něj jeho voliči udělali mnohem kontroverznějšího, problémovějšího a pro "druhou stranu" nepřijatelnějšího kandidáta, než jakým ve skutečnosti je - vetchý pomstychtivý stařec, co si na sklonku života užívá zvýšené pozornosti a moci, díky které může potrestat ty, co někdy v minulosti udělali něco proti jeho vůli a zjevně je mu vlastně úplně jedno, co se v republice děje, je-li vůbec ještě mentálně s to vnímat, co se okolo něj děje.

A právě proto jsem pro zrušení přímé volby. Protože čím méně příležitostí bude mít emoční slepota k tomu, aby rozhodovala o našich životech, tím lépe. Jistě, i volby do poslanecké sněmovny a senátu, tedy do pozic, které by rozhodovali o prezidentovi v nepřímé volbě, tímto trpí. Stále se najde dost lidí, co zkrátka nevěří tomu, že je Babiš zloděj a lhář, navzdory tomu, že je to prokázané, aniž by měli nějaký relevantní důvod, proč tomu nevěřit, prostě nechtějí. Ale stačí, že emoční slepota zafunguje jednou, není potřeba, aby fungovala znovu.

https://domaci.ihned.cz/c1-65987810-jsem-eurofederalista-ale-sef-nemecke-spd-schulz-myslence-vzniku-evropske-federace-uskodil-jak-nikdo-jiny-rekl-zeman


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak si ve Skyrimu postavit vlastní dům

8 důvodů, proč je ve Skyrimu lepší být Pánem Upírů než Vlkodlakem

Možnosti boje ve Skyrimu - výhody, nevýhody