Stín australských veganských rodičů neprávem dopadá na ostatní vegany

Před pár dny internetem kolovala informace o výsledku soudu s australskými manžely, kteří málem nechali vyhladovět dítě, to se v 19 měsících dostalo v kritickém stavu do nemocnice, kde lékaři diagnostikovali, že navzdory tomu, že je mu již 19 měsíců, je vyvinuté asi na 3. Příšerná situace, u které je ale trochu neprávem na prvním místě uváděno, že rodiče své dítě krmili vegansky.

Na začátek chci ujistit, že se rozhodně nehodlám rodičů zastávat. Ačkoliv dnes existují všemožné názory a pohledy na výchovu a na to, co by rodiče měli a neměli, včetně stravování dětí, asi všichni se shodují na tom, že zajistit dítěti plnohodnotnou stravu, přinejmenším do té doby, než je schopno si ji zajistit samo, určitě morální povinností rodiče je. A pokud je dítě v 19 měsících na úrovni 3-měsíčního, není pochyb o tom, že je něco špatně. Nemyslím si ale, že by jádrem problému byla veganská strava, která je podle mě, na základě toho, co jsem se o případu dočetl, spíše následkem.

Matka dítěte podle všeho trpěla návaly hlubokých depresí a nezdravě moc se upnula ke svým přesvědčením. Dítě za celých 19 měsíců nebylo ani jednou na kontrole u lékaře, přitom matka musela vědět, že něco není v pořádku, zvlášť, když malé děvčátko bylo už jejím třetím dítětem, přičemž první dvě, alespoň v prvních letech jejich života, do žádné podvýživy nedovedla. Spíše než samotná veganská strava tak dívce ublížily psychické potíže její matky, která se kvůli nim chovala obecně nezodpovědně.

Přehnaná fixace médií, obzvláště těch českých, na fakt, že matka krmila své dítě vegansky, je tak trochu nespravedlivá. Situací, kdy bylo dítě podvyživené a jinými způsoby týrané, byly v minulosti stovky, např. zde, zde, zde, nebo třeba zde. Všechny tyto události, včetně té nedávné, australské, jsou trestuhodné, ale vždy za tím stály psychické problémy rodičů. Případů, kdy duševně zdravý, zodpovědný a milující veganský rodič nechal své dítě kvůli ideologii téměř zemřít, už asi tolik nenajdeme.

Koneckonců, je prokázáno a potvrzeno zdravotnickými organizacemi po celém světě, že pestrá veganská strava nejen, že není pro člověka jakéhokoliv věku nijak nebezpečná, ale dokonce může být i zdravější, než klasické stravování. Takže ačkoliv nechci nijak snižovat odsouzeníhodnost toho, jak nezodpovědně se australští rodiče zachovali, rozhodně není fér, aby celá situace dostala nálepku "důkaz toho, že veganství je pro děti špatné".

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak si ve Skyrimu postavit vlastní dům

8 důvodů, proč je ve Skyrimu lepší být Pánem Upírů než Vlkodlakem

Možnosti boje ve Skyrimu - výhody, nevýhody