Nevhodná poznámka jako zrcadlo Miloše Zemana

Europoslanec Stanislav Polčák na sebe upoutal v posledních dnech pozornost, když v souvislosti s oznámením Miloše Zemana o tom, že by zastavil trestní stíhání Andreje Babiše, napsal na Twitter, že si "můžeme jen přát, že souboj Zeman vs. Zeman vyřeší příroda.". Příspěvek samozřejmě rozpoutal velkou vlnu různých reakcí, kdy obzvláště lidé okolo Zemana Polčáka skoro až lynčují (např. kancléř Vratislav Mynář ho nazval lidským prasetem).

Rozhodně se nehodlám Polčákova tweetu zastával. Myslím si, že to bylo zbytečné, přinejmenším proto, že to je zbytečný náboj do zbraně v rukou Zemanova týmu, který nyní bude tento tweet využívat ve své snaze vykreslovat Zemana jako někoho, kdo je pod útokem mainstreamu a podobně a jde to i trochu proti politice STANu, které mám rád.

Nicméně kvičení hradu je vzhledem k situaci dost absurdní. Vzhledem k tomu, že Miloš Zeman v minulosti při přípitku popřál smrt abstinentům a vegetariánům (což bylo mimochodem den po tragédii v Uherském Brodě, kdy masový vrah zastřelil v hospodě 8 lidí a mluvčí Ovčáček to okomentoval tak, že Zeman údajně narážel na Adolfa Hitlera, což je sice blbost, ale i kdyby ne, tak by to byl argument na úrovni "ale on nechtěl zabít to dítě, ale to vedle něj"), v roce 2016 zase prohlásil, že tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky by se dalo zbavit kalašnikovem, přičemž Ovčáček přispěchal tentokrát s vysvětlením, že to nemyslel osobně, ale mluvil obecně o jakémkoliv politikovi. Což je možná ještě o něco horší varianta. V roce 2017 potom zase na schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem řekl, že "novináři by se měli zlikvidovat". Tento "vtip" následně ještě zdokonalil, když později v témže roce v rámci návštěvy plzeňské kraje dostal maketu samopalu s nápisem "na novináře". Tu s radostí využil k "humoru" sobě vlastnímu. O to hůř, když si uvědomíme, že jen o pár měsíců později byl zavražděn slovenský investigativní novinář Ján Kuciak.

Je tedy úsměvné, že Polčákova poznámka o přírodě hrad tolik pobouřila, když sám Zeman podobný styl rétoriky použil za svého prezidentování hned několikrát. Zrcadlo, zdá se, ještě na hradě neobjevili, ale alespoň přísloví "jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá" by znát mohli, protože právě to se teď projevilo.

Nebo možná ani to ne. Přece jen, přát někomu smrt (sám omluvě pana Polčáka, že tím myslel prozření prezidentovi mysli, nějak nevěřím) z přirozených příčin je jistě pořád lepší, než kalašnikovem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak si ve Skyrimu postavit vlastní dům

8 důvodů, proč je ve Skyrimu lepší být Pánem Upírů než Vlkodlakem

Možnosti boje ve Skyrimu - výhody, nevýhody