Pravičák či levičák, nešťastné názvosloví komplikuje komunikaci

Řečeno citací ze známého filmu, rozmohl se nám tady takový nešvar...tentokrát však nejde o slovíčko "prcat", nýbrž o politicko-sociálně ekonomické pojmy pravice, levice, liberál a podobně.

Už to, že jsem tato slova popsal jako "politicko-sociálně ekonomické" (ani nevím, jestli takový pojem existuje) je jedním z důvodů, proč je jejich užívání tak problémové. Ona totiž tato slova mají různé významy napříč několika protínajícími se spektry. Z politického hlediska je rozdíl převážně v tom, jak moc má stát zasahovat do života občanů. Z hlediska ekonomického se zase jedná hlavně o rozdíl v pohledu na nezaměstnanost a inflaci, no a ve společenském významu se zažilo, že pravice se rovná konzervatismus, zatímco liberální postoje jsou levicové.

Problém nastává ve chvíli, kdy je někdo politického či ekonomického pohledu na jedné straně, a z pohledu společenského na druhé. Ani nemusím chodit daleko, já sám jsem tento případ. Z politického a ekonomického hlediska jsem pravičák. Podporuji svobodu podnikání, nepopírání přirozených sociálních rozdílů, menší kompetence státu (například jsem toho názoru, že stát by se vůbec neměl starat o to, jak a kde někdo vydělal peníze), na druhou stranu, jsem liberální člověk, který respektuje a podporuje lidskou rozmanitost ve všech oblastech a řídí se heslem, že co nikomu neubližuje, to je v pořádku, ať je to ojedinělé a "divné" jak chce, který v sobě nemá nic jako vlastenectví a touhu nebo potřebu chránit ty tzv. "tradiční hodnoty" a byl by nejraději, kdyby ani státy neexistovaly protože mi v zásadě nedávají smysl (Ústí nad Labem a Drážďany mají mnohem podobnější kulturu a minulost, než Ústí nad Labem a Brno. Přesto jsou Ústí a Brno jeden stát a Ústí a Drážďany ne)

A tak jsem z jedné strany nazýván zpovykaným levičákem, protože jsem otevřený lidské rozmanitosti, a následně nazván bezcitným pravičákem, protože mi nepřijde správné podporovat rodinu, která se nedokázala postarat ani o jedno dítě, tak si jich pro jistotu pořídila rovnou 5. Když si je pořídila, ať se o ně postará.

Dalším problémem v pravo-levém spektru jsou pojmy "krajní pravice" a "krajní levice". Pojem krajní pravice označuje strany se sklonem k centralismu, autoritářství a nadřazování určitých ras nad jiné, což jsou věci, které buď vůbec nesouvisí s běžnou pravicí, nebo mají mnohem blíže k levici. A nopak krajní levice, jako ne například anarchismus, usiluje o zrušení států, což je mnohem blíže k pravici a její svobodě jednotlivce, než k centralističtější levici.

Například SPD je dle definice krajně pravicová strana, neboť představuje krajní nacionalismus a popírá rovnost lidí na základě etnika, ale přitom podporuje přímou demokracii, což je levicová záležitost. A obecně je zvykem, že krajně pravicové strany mají v programu ostře levicové body a naopak.

A málokterá další strana je čistě pravicová, nebo čistě levicová, ačkoliv je jasné, že například ODS má většinu programu pravicového a ČSSD levicového, stejně najdeme vždy alespoň kousek něčeho, o čem bychom mohl říct, že patří ke druhé straně.

Je proto v současnosti velice komplikované nazývat někoho pravičákem či levičákem, protože spousta lidí není v tomto ohledu zcela vyhraněná a pravolevé dělení je v tuto chvíli způsobuje víc chaosu, než užitku :-)


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak si ve Skyrimu postavit vlastní dům

8 důvodů, proč je ve Skyrimu lepší být Pánem Upírů než Vlkodlakem

Možnosti boje ve Skyrimu - výhody, nevýhody