Důkaz o předvolební manipulaci Tomia Okamury

A je to tu znovu. Tomio Okamura se svým hnutím SPD vyráží do voleb, šíří jednu dezinformaci za druhou a já vám dnes s úsměvem ukážu, jak jsem objevil jednu z jeho typických předvolebních manipulací.

Na hlavní straně Tomio Okamura - SPD, mám pochopitelně ban (viz můj příspěvek z minulého roku), nicméně sleduji alespoň pobočku pro Ústecký kraj a ta pilně sdílí téměř každý Pitomiův příspěvek, takže jsem se dostal k následujícímu příspěvku:

https://www.facebook.com/tomio.cz/posts/2207325072611629?__xts__[0]=68.ARC-pWoZMXRZf59Q9tDfYmK9wnHolfXXph0SBs1mm1ysPGm_H31axiZnj13RX8Ni-51XWB5eIQG_LnL-FAFkWFimEi_GUlN0_m7SpTzP_cJhOGp54lAIqdlmCBUVe8D1zClXQBPeIl93O3BmQiAe1ZYbLvArpWAk-RL1QnDpPCQkKvFul1JLqw&__tn__=-R



Pan Okamura si opět stěžuje na "politickou konkurenci", která má asi jako jedinou náplň života vymýšlet si lži o SPD. Jeden z těch obrázků jsem si tedy otevřel a přečetl jsem si, kdo tuto informací sdílí. Jedná se o jistého "pana" Jana Lukáše Víznera. 



Tak jsem si profil "pana" Víznera našel a první, co mě trklo do obličeje, byly data jeho příspěvků. Naposledy totiž "pan" Vízner psal 26.1.2018 - tedy v den druhého kola prezidentských voleb. Předtím napsal několik příspěvků 16. a 17.1.2018 a další příspěvek se datuje až do 17.10.2017, tedy v době, kdy vrcholila kampaň před volbami do poslanecké sněmovny. No a první příspěvek najdeme 10.10.2017. Poněkud zvláštní na profil, který existuje od listopadu 2016. 

Poměrně podezřelá mi přišla také profilová fotka "pana" Víznera a tak jsem si ji stáhl a hodil do Google vyhledávače. Světě div se, českého občana Jana Lukáše Víznera mi to nalezlo hned na několik francouzských stránkách jako Sylvaina Sitbona! To je ale náhoda, že?



Z těchto dostupných informací je naprosto zjevné, že Jan Lukáš Vízner je falešný profil, který je účelově aktivní pouze před různými volbami, kdy má za cíl nějakým způsobem ovlivnit rozhodování lidí, kteří ho mají v přátelích. Klasický postup. 

Otázkou zní, koho má ovlivnit. Prošel jsem si přátelé tohoto profilu a jak jsem očekával, převážně starší lidé, lidé sdílející různé protiimigrační příspěvky, voliči SPD, další falešné profily a podobně, zkrátka tato určitá sociální skupina. Ta je evidentně cílem této manipulace.

Další otázka zní, kdo za tím stojí. A odpověď? SPD. Zní to paradoxně? SPD provozuje profil, který pomlouvá SPD? Proč? Jednoduše proto, že je na tom založena jejich politika. Ta spočívá v tom, že SPD sama sebe staví do role mediálních vyvrhelů, když odmítá chodit do debat, které jim nevyhovují, a pak si stěžují, že je tam ta média nezvou, a podobně. Aby tato taktika fungovala, je potřeba, aby čas od času někdo začal šířit o SPD nějakou evidentní lež, kterou Tomio může následně hrdinsky vyvrátit. 

Problém je v tom, že SPD je tak legrační uskupení, že není potřeba si nic vymýšlet, stačí jen pozorně sledovat jejich vyjádření a jejich Facebookové stránky a důvodů pro zesměšnění této strany máme víc, než dost. Zmíním jen to nepatrné procento těch, o kterých jsem se zmiňoval zde - jak Radim Fiala sdílel komentář prokazatelného fake profilu Dominika Feriho (zde), jak Liberecká buňka skočila na aprílový žert a byla ochotna se hádat, že je to pravda (zde), nebo v již zmíněném článku o tom, jak se Tomio stal z propagátora "multikulti" jeho největším odpůrcem (zde).

Všechny tyto věci jsou dohledatelné a ověřitelné, a nikdo nemá důvod si vymýšlet o Tomiovi další věci. Vždyť je to pár týdnů, co stránky SPD Praha 10 a SPD Praha 11 sdíleli příspěvek stránky "Pirátská pravda", která se vydává za stránku Pirátů, ve skutečnosti je však satirická a přímo v popisu stránky je napsáno, že její obsah je nepravdivý. Proti se vyjádřila např. přímo ze svého profilu Olga Richterová, poslankyně Pirátů, která byla v příspěvku zmíněna jako autorka textu, který nikdy neřekla. Byla zabanována, stejně jako další desítky lidí, kteří zde komentovali, že se jedná o lež (včetně mě). 

Nebo například další zářez Liberecké buňky (více zde), která vytvořila obrázek s citátem, proč slečna na fotce volí SPD, jen škoda, že slečna na fotce je švýcarská muzikantka Lisa Stoll, která opravdu nemá nic společného s SPD.

No a když je spoustu pravdivých věcí, které se o SPD dají šířit, nikdo o nich nešíří lži, které by mohli vyvracet a tak si musí občas sami nějaké vymyslet. Musí být ovšem tak hloupé, aby jim neuvěřili ani ti, kteří dodnes věří, že Jiří Drahoš měl seznam uprchlíků a rodin, ke kterým půjdou. Ano, i takoví lidé existují, a ano, lež o SPD musí být tak hloupá a průhledná, aby jí ani tito lidé nevěřili. O tom, jak snadno jsou voliči SPD manipulovatelní nemusíme diskutovat a stačí si přečíst například tento článek z minulého roku, kde fanoušci Tomia Okamury odsoudili výrok Tomia Okamury jen proto, že jim bylo řečeno, že jej řekl Ivan Bartoš. Dokonce označili tento výrok za takový, že ten, kdo ho má, vůbec nemá co dělat ve sněmovně. Z tohoto důvodu může být ta vymyšlená lež o SPD skutečně neuvěřitelně hloupá, protože jakmile Tomio řekne, že to udělala politická konkurence, tak to prostě udělala politická konkurence.

Přičemž politická konkurence prostě není tak hloupá, aby šířila mezi voliče SPD trapné lži o SPD, protože dobře ví, že by to SPD spíše prospělo, než ublížilo. A toho si je vědom i Tomio Okamura a tak dělá vše proto, aby vytvořil dojem, že po něm "politická konkurence" jde. A funguje to, profil Jan Lukáš Vízner byl v minulosti nazván např. Kalouskovým, to je taková pěkná politická konkurence, která se SPD hodí, protože podporuje EU a má ve svých řadách Dominika Feriho jako důkaz toho, jak chce zlikvidovat tu "tradiční evropskou kulturu". 

A je tu ještě jeden důvod, proč považuji profil Jan Lukáš Vízner za práci SPD - stovky profilů šíří o SPD různé věci, je vskutku zvláštní náhoda, že si pan Okamura vybral zrovna tento po většinu času neaktivní profil, který navíc jako jeden z mála šíří naprostý nesmysl.

Uznávám, že toto už jsou pouze mé domněnky, ačkoliv si stojím za tím, že podložené pádnými argumenty. Každopádně, i kdyby to skutečně byl profil (velice nekvalitní), který je od politické konkurence a má za cíl SPD poškodit, je absurdní, že to Tomio Okamura takto řeší, protože kdyby měla "politická konkurence" komentovat každou lež, o kterou o ní šíří Okamura či jeho fanoušci, nedělají nic jiného. Koneckonců, SPD čeká soud za tvrzení, že Piráti cíleně poškodili jejich billboardy, pro což ale nemají jediný důkaz. Zrovna Pitomio by si měl dávat na soudy pozor, zrovna dobrou zkušenost s nimi v rámci boje s časopisem Reflex nemá. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak si ve Skyrimu postavit vlastní dům

8 důvodů, proč je ve Skyrimu lepší být Pánem Upírů než Vlkodlakem

Možnosti boje ve Skyrimu - výhody, nevýhody